0 I Cirkulær Økonomi/ Livstil/ Mad/ Simple Living

Bliv klogere på og vild med grøftekants mad !

Intro

Planter fra vores grøftekanter og fra de små grønne pletter omkring i byerne kan løfte din mad til nye højder.

Mange vilde planter vi passerer hver dag på cykel eller i bilen kan faktisk spises og i takt med at flere og flere flytter til byerne og der bliver længere og længere mellem produktion og bord er dette måske en, til dels overset, mulighed for at benytte planterne omkring os…måske endda udbygge byhave kulturen yderligere og de muligheder for fødevare supplement der eksisterer her.

Bøger som “Naturens spisekammer” af Anette Eckman og  “Kend de spiselige vilde planter – og undgå de giftige” af  Helle Buchardt Boyd er gode bøger som kan bruges som inspiration.  Pia, der skriver dette indlæg har selv eksperimenteret og hun er meget begejstret.

Vi havde sat et billed op af en grøfte kant til dette indlæg der blandt andet også viste en giftig plante. Vi har skiftet billedet…men i virkeligheden kan planterne stå side om side som på billedet, så husk ..ikke alt kan spises…du skal undersøge planterne du finder og checke om de faktisk kan spises før du prøver.  Gør du det ,garantere vi, at nogle dejlige smagsoplevelser venter forude.

God Fornøjelse

Jette

 

Grøftekants mad, Prøv den lækreste vilde blomster tapas !

planter

Vi er midt i den allerskønneste årstid. Solen er os endelig nådig, vejret blev endelig klart og lunt, og planter og blomster står i fuldt flor overalt i skove, grøftekanter og på marker og enge.

Det er det smukkeste syn. Hvad mange dog ikke ved er, at en stor del af de blomster og blade der findes i den danske natur ikke kun smukke at kigge på, de kan også spises!

Vi kan takke Noma for at have genopdaget de vilde danske planter og fået til tilbage i vores køkken. Det skønne er, at du sagtens kan gå dem i bedene og tage de kulinariske briller på, når du går ud i naturen. For hvorfor købe urter og grøntsager, når vi har en masse skønne ingredienser lige for vore fødder? Plukker vi med nænsomhed når planterne er i sæson, opfører vi os endda bæredygtigt.

Jeg lavede forleden en virkelig lækker tapas af blomster og blade fra min egen vilde have og fra vores nærmeste skovbryn. Den er super nem, super billig, super bæredygtig og super lækker! Prøv den! Jeg lover dig at du ikke bliver skuffet – det er simpelthen kræs for smagsløgene.

Du kan finde opskrifterne nederst på siden.

Hvordan lærer du hvilke vilde planter du kan spise?

Hvis du er nybegynder indenfor vilde planter, er du nødt til at vide nogle grundlæggende ting inden du drager afsted med kurven under armen.

Ligesom det er med svampe, kan man inddele planter i 3 kategorier: de spiselige, de værdiløse og de giftige. Det er derfor vigtigt at du ved hvad du gør og det er vigtigt at sætte sig ind i kendetegnene på de planter du søger efter, og hvilke de kan forveksles med.

Der er efterhånden mange kommuner og foreninger der tilbyder kurser i vild mad. Sådan et kursus har jeg været på, og det kan kun anbefales!

Kender du nogen plantekyndige i dit netværk, du kan lokke med på tur så er det dog bare om at gå i gang. Og er du lidt snild og opmærksom, kan du også komme langt med en botanikbog under armen og google indenfor rækkevidde. Der findes sågar apps der kan identificere planter – jeg kender dem dog ikke personligt, og kan derfor ikke anbefale nogen.

 

Hvor må jeg samle og hvor meget må jeg tage med hjem?

 

Gode tommelfingerregler:

 • Man må plukke planter i alle offentlige skove og naturområder med mindre der er skiltet med andet.
 • Vær opmærksom på at nogle planter kan være fredede – og derfor ikke må plukkes
 • I private skove bør man kigge efter ordensregelskilte og følge anvisningerne

Den generelle regel er at man må plukke, men ikke tage noget op med rod.

 • Tag aldrig alle nye skud fra en plante. Gør du det, så dør den og kommer ikke igen næste år.
 • Man må pr. person tage ’en hat fuld’ af hver urt
 • Husk at vi ikke må hamstre eller ødelægge planter, så vi ødelægger naturen. Vi skal værne om den! Det er ikke bæredygtigt at spise mad direkte fra naturen, hvis vi samtidig mishandler den.
 • Læs evt. om byhaver her 

Økologi og forurening.

De planter og blomster vi finder i naturen er som oftest rene og usprøjtede. Du skal dog aldrig plukke blomster og planter i grøftekanter hvor der er biltrafik og/eller tæt på sprøjtede marker. De fleste marker sprøjtes desværre (med mindre det er økologiske afgrøder) og mange landmænd og kommuner har desværre den uskik også at sprøjte grøftekanter – netop for at mindske væksten af vilde planter! UFF!!

Så for en sikkerheds skyl;  pluk dine planter på steder hvor der er mindst sandsynlighed for at der ikke er sprøjtet. Så får du den rene vare!

 

4 gode vilde planter du kan plukke lige nu og spise med fryd.

De opskrifter jeg bringer her, er med planter der findes rigeligt af i den danske natur og i danske haver (som ukrudt) lige nu. Det er tilmed planter der er lette at genkende og som ikke umiddelbart bør kunne forveksles med giftige planter;

 

Brændenælde

 

Kan næsten ikke forveksles. Hvis man ikke plukker med handsker, brænder man fingrene!

Hvad mange ikke ved er, at brændenælde siges at være den sundeste og mest nærende plante af alle vilde og dyrkede planter! Den er super food #1! Efter sigende skulle den indeholde ca. 5 gange mere C-vitamin end appelsin, ca. 7 gange mere jern end spinat og ca. 3 gange mere Calcium end mælk! Brændenælde indeholder mange kulhydrater, protein, fedt og mineralske salte.

 

Tusindfryd

 

Kan næsten heller ikke forveksles. Den gror i alle græsplæner og på enge og i grøftekanter hvor græsset er kort. Den smager ikke af meget, men er spiselig og pynter på enhver tallerken!

 

Mælkebøtte

 

Hvis man kun kigger på blomsten er der måske andre blomster i naturen der for et meget utrænet øje kan ligne den, men kigger du godt efter, er den ikke til at tage fejl af. Den gror overalt på plæner, marker og i grøftekanter på denne årstid. Blomsterstænglerne er tykke, hule og der kommer hvid mælk ud af dem. Utilberedt har alt det grønne på planten en bitter smag.

 

Løgkarse

 

Denne ’ukrudts’ plante er der ikke mange der kender – og ved er spiselig. Dens blomster og blade dufter og smager svagt af løg. Den bliver op til en halv meter høj og gror overalt i naturen lige nu, men er ved at være på det sidste, så du skal skynde dig.  Den gror på strande, i skove og i haver. Den smager mildt og lækkert af løg, den er lidt mildere i smagen end ramsløg, som man ellers sagtens kan bruge i stedet.

 

Vild blomstertapas

planter

 

(Alle opskrifter er beregnet til 4 personer)

Benyt økologiske ingredienser i det omfang du har mulighed for det!

 

Brændenældeomelet med Tusindfryd (Bellis)

planter

 

8 æg

1-2 dl mælk eller vand

Rigeligt med salt og peber

2-3 håndfulde topskud fra brændenælde

10-15 Tusindfrydblomster

 1. Pluk de øverste toppe af brændenælderne. Jeg bruger handsker og en saks. Skyld dem og hak dem groft. Damp dem let i vand i mikroovn eller i bunden af en lille gryde, til de er let gennemkogte. Hæld vandet fra og lad dem stå og køle af.
 2. Pisk æg og mælk/vand med rigeligt med salt og lidt peber. Hæld brændenælderne i massen og rør til den har fordelt sig jævnt.
 3. Bag omeletten i neutral olie eller smør på panden ved lav varme. Læg evt. låg over, så dem damper færdig. Den må ikke vendes, så pas på den ikke brænder på! Den er først færdig når overfladen er helt stivnet. Du må have tålmodighed for at lave en god omelet.
 4. Løsn omeletten fra panden og lad den glide over på en tallerken og fold den dobbelt. Drys med Tusindfryd og servér.

 

Friturestegte mælkebøtteblomster

planterplanter

Ca. 40 mælkebøtteblomster (helt udsprungne, klippes hvor stilken ender)

2 æg

1 dl mælk el. vand

1-2 dl. mel

Salt, peber

Ca. 300-400 ml. neutral rapsolie*)  til stegning

 1. Skyl blomsterne forsigtigt
 2. Pisk æg, mælk/vand, mel og salt og peber til det har konsistens som pandekagedej
 3. Hæld olien op i en mindre gryde og varm langsomt op til den er varm uden at sprutte
 4. dyp mælkebøtteblomsterne i dejen 1 for 1 og dump dem ned i olien. Vend dem af og til. De er færdige når de har en lys gylden farve. Tag blomsterne op med en tang eller hulske og læg dem på fedtsugende papir. Når de er kølet af – drys med gule kronblade fra en frisk mælkebøtteblomst.
 5. Lad dem køle lidt af inden de spises – men ikke for længe. De er bedst sprøde og lune!

 

 

 Pesto af løgkarse og nødder

 

 

Ca. 2 store håndfulde blade af løgkarse (brug ikke stænglen og de nederste blade)

Ca. 300 ml. økologisk rapsolie *) (du kan dosere efter hvor flydende du vil have din pesto)

Ca. 15 stk. hakkede valnødder eller 20 hakkede hasselnødder

150 gr. Revet Parmesan-ost eller anden lignende hård, salt ost.

 1. Blend alle ingredienser, til pestoen er jævn og lind. Smag evt. til med ekstra salt og lidt peber.
 2. Servér pestoen ved stuetemperatur og drys med løgkarseblomster
 3. Pestoen kan gemmes i beholder i køleskab i ca. 3 dage hvis du ikke får spist op den dag du laver den. Den er super lækker at blande i bl.a. friskkogt pasta.

PS: Hvis du ikke kan finde løgkarse kan du med held benytte skvalderkål, ramsløg eller sågar persille i stedet. Pesto skal der til!

 

 

*) der findes rapsolier der smager kraftigt af raps og neutrale rapsolier. Jeg anbefaler neutral olie til friturestegning og en olie med smag til min pesto.

Spis din blomstertapas med noget godt groft friskbagt brød.

Drik en dejlig kølig hvidvin og danskvand til.

 

Jeg håber også at englene synger hjemme hos dig, hvis du laver denne skønne tapas. Det gjorde de hjemme hos mig <3

Velbekomme og god blomstersommer til alle!

Pia Backhaus

 

 

 

 

Du kan også lide

Ingen kommentarer

Efterlad et Svar