0 I Livstil/ Viden

Veganisme – en trussel for modeindustrien?

veganisme

 Introduktion

Veganisme, sindene koger omkring middagsbordet og debatten flyder, om hvorvidt dyrevelfærd, æg spisning og mælkedrinkning er hinandens modsætninger.

Mine 2 børn er brændende veganere. De spiser vegansk, deres tøj er vegansk produceret, plejeprodukter, vaskemidler ja alt du kan tænke dig  er vegansk ellers bliver det ikke købt. En downside er, at vores shoppeture er blevet en helt del mere omstændige. Alle brugsandvisninger og varedeklarationer skal nemlig studeres grundigt før der bliver tale om køb.

Jeg må indrømme, Jeg er stolt af dem.  De tager ansvar og står fast på deres mening også selv om jeg ikke altid er 100 % enig.

Noget af det, jeg personligt synes er interessant, er debatten om brugen af dyr i tekstil og beklædnings industrien. Vil denne veganske bølge skubbe til mode industrien, fra en kant den ikke havde set komme.? Flere og flere modehuse melder ud at de ikke længere vil bruge pels…Er dette kun en spæd begyndelse på en revolution og vil den kun bringe godt med sig?

Søren Folke Lassen har sendt mig et interessant indlæg om netop disse spørgsmål.

God fornøjelse.

Jette

 

Veganisme – en trussel for modeindustrien?

Dette indlæg handler om hvorvidt veganisme er blevet en trussel for den etablerede modeindustri. Måske er det et tema som kan begejstre dem der har fokus på vores miljø og miljøbelastninger. Modeindustrien er i høj grad eksponent for en sørgelig virkelighed. Både for vores luft, vores vand og vores skove – nemlig den at de ødelægges slet og ret.

 

Men et vældigt interessant spørgsmål er naturligvis hvorvidt veganisme er en god trussel. Er denne strømning den rette til at udfordre de områder, hvor blandt andre den internationale tekstil- og modebranche, er værst ude i forhold til bæredygtighed for vores klode?

 

Måske er veganisme blot et opråb lige nu men ikke nødvendigvis på sigt. Dersom veganske alternativer også i visse perspektiver er slidsomme for miljøet. Konklusionen på hvad præcist der skal være det langsigtede bæredygtighedsprincip bag fremstilling af tøj og sko til en stadigt mere modehungrende verden kommer ikke i dette indlæg. Forhåbentligt er det en start på en interessant vinkel i dialogen frem mod løsningen.

 

 

Det beskidte arbejde og de beskidte materialer

Ifølge Dansk Vegetarisk Forening er antallet af mennesker af vegetarere stødt stigende og særligt veganisme. Denne ligger inden for den vegetariskekostparadigme og har stormet frem de seneste år.

Udover en udelukkende plantebaseret kost indebærer veganisme også at beskytte den natur vi lever i. Netop dyrevelfærd er en af hjørnestenene i veganisme, hvorfor det står højt på den etiske fokusliste blandt andet i forhold til fremstilling af ting og beklædningsdele til mennesker.

En signifikant udfordring i et vegansk perspektiv er de materialer, der anvendes i beklædningsindustrien. Ofte indgår dyre hud og hår i denne proces.  Denne brug lader sjældent de involverede dyr slippe uden fysiske eller psykiske men.

Det er naturligvis uforeneligt med den veganske filosofi at dyr bliver skadet på nogen måde. Også selv om de ikke dør af det. En hurtig søgning på YouTube blotlægger  et hav af videoer, som tydeligt viser at klipning af får ofte indebærer en unødvendig hårdhændet behandling.  Netop uld er interessant, fordi uld i mange år har været en stor bestanddel af tekstilmarkedet.  Ifølge de senest tilgængelige rapport fra British Wool har dette dog ændret sig markant. Nu er uld kun en relativt lille del af den samlede tekstilindustris værdi (ca. 1,5% i 2017). Dette er  ifølge andre rapporter fra blandt andre IWTO.org et resultat af et fald der har været relativt konstant i næsten 10 år.

Selvom dette primært tilskrives lidt højere teoretisk svævende tendenser såsom langsom økonomisk vækst og industriel overkapacitet, er det ikke svært at forestille sig at der eksisterer en omend endnu spinkel sammenhæng mellem dette og den markante stigning, som bomuld og de øvrige tekstil materialer har set i samme tidsrum.

 

Veganske materialer på vej frem

Ifølge den britiske veganerorganisation, The Vegan Society, er det usikkert hvorvidt der på nuværende tidspunkt er statistisk evidens for denne sammenhæng, men det er ingen tvivl om, at tekstilindustrien og modeindustrien om ganske få år vil opleve nogle potentielt meget mærkbare omvæltninger på niveau med dem som sociale medier har bibragt kommunikation mellem mennesker. Feks vil  vi ifølge The Vegan society opleve faldende efterspørgsel på uld.

 

’Det er så nemt i dag at vælge noget andet end uld. Det er så mange alternativer, som kan holde os varme og som ser godt ud, såsom bomuld, bambus, ananas, æbler og svampe. Mulighederne er mange og koster i de fleste tilfælde også langt mindre at producere, hvorfor det for slutbrugerne også bliver billigere at købe. Der er derfor ingen tvivl om at tendensen fortsætter, og vi vil blive ved med at se en stigende effekt på efterspørgslen af eksempelvis uld’, siger talskvinde fra The Vegan Society, Dominika Piasecka.

 

Tal fra Dansk Vegetarisk Forening der vedrører antallet af veganere i Danmark viser, at der stadig er et stykke vej endnu før veganisme er ’mainstream’ i ordets mest almindelige forstand, men kursen er sat, så det er ikke fjerntliggende at antage at de store ændringer i måderne hvorpå modeindustriens produktionsapparater fungerer og med hvilke råmaterialer de bliver fodret, som Piasecka også refererer til, vil finde sted – og sandsynligvis inden for en overskuelig fremtid.

 

Veganisme truer det nuværende verdenssyn…

Der eksisterer endnu ikke alment tilgængelig statistisk dokumentation for veganske tekstiler’s konkurrenceevne overfor de animalske tekstiler. Imidlertid har mange store og velkendte tøjmærker og detailkæder hvoriblandt H&M og Asos ifølge the Vegan Society optaget strategier i en ikke blot bæredygtig men decideret vegansk retning.

Dersom flertallet af virksomheder som regel følger de strømme, der fører hen i mod flest penge, er ovennævnte virksomheders strategiske og taktiske involvering i veganske tekstiler en indikation af de førnævnte tendenser. Ifølge UNIDO er der dalende efterspørgsel på blandt andet læder til forbrugsvarer og stigende efterspørgsel på faux læder og plastikalternativer.

 

Rapporter og tal er gode, men hvad siger detailleddet. sDe er jo tættest på de slutkunder, som er bestemmende for de markedskræfter, der her diskuteres? Adspurgt om hvorvidt de veganske tekstiler har indflydelse på det direkte salg af tøj og sko lyder det i et svar fra danske FashionForest.dk:

 

’Kunderne bliver mere og mere bevidste om bæredygtighed og ikke mindst dyrevelfærd, og det afspejler sig tydeligt i det, som der søges efter både på vores skandinaviske platforme og vores platform i Asien samt den søgetrafik vi får ind fra Google – det vil sige der er simpelthen en stigning i søgninger på tøj og sko lavet af plantebaserede materialer’.

 

Er veganisme en god trussel?

Som berørt indledningsvis er det ikke sikkert veganisme udgør den godartede trussel, som mange kunne ønske. Sikkert er det dog at det med de tilgængelige tal tilsat professionelle vurderinger som base, kunne tyde på, at den veganske tidevandsbølge har ramt den traditionelle tekstil- og modebranche.

Det vurderes imidlertid fra WWF at til produktion af blot en T-shirt bruges op imod 2700 liter rent vand, og her er blandt andet bomuldsproduktionen blandt de store syndere. derfor er det naturligvis nærliggende at overveje, om vi ideologisk er lige vidt.

Hvis vores naturlige ressourcer presses hårdere end det er tilfældet i dag i den veganske sags tjeneste har vi så reelt opnået noget.?

Journalist og grundlægger af bloggen og nyhedssiden EcoCult.com, Alden Wicker, fremhæver i artiklen, Eco Fashion’s Animal Rigths Delusion, at veganske tekstiler ikke nødvendigvis tilbyder en løsning på alle tilknyttede etiske problemstillinger.  Fremstilling af de vegansk godkendte stoffer rayon, akryl og polyester er blandt de giftigste stoffer at fremstille.

 

Ikke sort hvidt – ligesom alt andet

Så slutningen på denne række af pointer er, at den veganske overbevisning holdt op imod en i europæisk perspektiv traditionel tilgang til dyrerettigheder, miljø og kost som så mange andre ting heller ikke er sort og hvid.

Men med den veganske fremfærd in mente synes det også vigtigt at forholde sig en smule mere minutiøst til hvor hurtigt og i hvor høj grad vi ønsker at veganisme skal være en trussel for modeindustrien, som den primært tegner sig nu.

For hvis vi for enden af den veganske sti står tilbage med en vegan fast fashion maskine, som i det store hele ikke er bedre og måske for visse essentielle områder i vores miljø værre end andre alternativer, giver det sig selv at det bliver nødvendigt at gentænke hele ideen.

 

Konklusionen på hvorvidt at veganisme er en trussel for den nuværende tekstil- og modeindustri er tydelig. Veganisme er heldigvis en trussel for tingenes tilstand i en industri, der sviner og som har en brutal tilgang til anvendelse af dyr i produktionen. Det skal der selvfølgelig gøres op med, og her spiller veganisme en vigtig rolle. Hvad der så efterfølgende vil udfordre veganerne til en ny orden må tiden vise. Det bliver interessant at følge og forhåbentligt godt for os, dyrene og naturen.

Forkortet af redaktionen.

 

 

The Vegan Society: https://www.vegansociety.com/

IWTO.org: http://www.iwto.org/work/statistics

FashionForest: https://www.fashionforest.dk/

WTO: https://shenglufashion.wordpress.com/2017/10/12/wto-reports-world-textile-and-apparel-trade-in-2016/

WWF: https://www.worldwildlife.org/stories/the-impact-of-a-cotton-t-shirt

Alden Wicker: https://craftsmanship.net/eco-fashions-animal-rights-delusion/

BCS: http://globalfashionagenda.com/wp-content/uploads/2017/05/Pulse-of-the-Fashion-Industry_2017.pdf

Du kan også lide

Ingen kommentarer

Efterlad et Svar