0 I Inspiration/ Pas på dit tøj

Din bluse koster måske mere, end du tror

Fast Fashion

Introduktion

Fast fashion er en produktionsform, der fokuserer på hurtig moderigtig tøjproduktion med lave omkostninger.  Fast fashion gør det muligt at levere nye kollektioner med korte intervaller året rundt.

Har du nogensinde tænkt over, at det tøj du køber kan have en anden pris, end den der står på prisskiltet ? At en vares pris ikke kun kan gøres op i penge, men at der er andre, knap så gennemskuelige omkostninger?

Du har måske nok tænkt over, om du helst vil købe økologisk bomuld eller ufarvet stof, fordi du ved, der er en miljømæssig pris, der ikke altid bliver betalt. Men har du også tænkt på den sociale pris? Altså om den person der har syet dit tøj, har fået en ordentlig løn og arbejder i ordentlige, ufarlige omgivelser.

Nogen gange kan små glimt af virkeligheden ryste vores verden.  Det kan være et billede, en katastrofe eller en avisartikel, der får os til at stoppe op og tænke nærmere over de valg, vi foretager os.

For Shea, som du kan læse et blogindlæg fra her, var det en film, der ændrede alt. Filmen “The True Cost” kan blandt andet ses på Netflix. Filmen er instrueret af Andrew Morgan og har Livia Firth, der er  kreativ direktør for EcoAge og stifter af Green Carpet Challenge, som executive producer.

God fornøjelse

Jette

 

The True Cost

Kender du det? En gang i mellem oplever man noget, som er fuldstændig livsændrende. Jeg kan uden tøven sige, at dokumentaren ”The True Cost” , som jeg så for første gang for tre år siden, fundamentalt ændrede måden, jeg er forbruger på, specielt med hensyn til tøj.

Jeg er af hjertet en idealist, og jeg er altid ivrig efter at gøre noget, som kan hjælpe med at ændre verden. Så for at begrænse mit forbrugermiljøaftryk kom jeg ind på redesign og gør-det-selv vejen. For første gang nogensinde prøvede jeg beklædningsdesign, og det at tænke i at sy og redesigne mit eget tøj. På dette tidspunkt af mit liv, havde jeg set stort set alle sæsoner af ”Project Runway”, så jeg følte rimelig sikker på, at jeg fra første dag ville kunne lave fantastiske, vintage inspirerede, helt fængslende designs.

Jeg blev klogere

For dem af jer som ikke har nogen erfaring med at konstruere beklædning… lad os bare sige, at det er sværere end det ser ud til.

Hvem syr mit tøj

Jeg var faktisk virkelig dårlig til at konstruere tøj, MEN det ændrede måden jeg opfattede tøj på. Dette blev især tydeligt for mig, når jeg handlede i H&M eller en anden type fast fashion butik. Pludselig lagde jeg mærke til måden, tøjet var syet på, og jeg begyndte at tænke… Nogen… En PERSON… har skabt dette stykke tøj. Ikke en maskine, ikke en robot, men et menneske et eller andet sted i verden har lavet denne T-shirt.

”Men vent lige et øjeblik… denne trøje med alle de lækre detaljer koster kun… fem dollars.”

Hmm, lad os lige dvæle lidt ved det her.

Du må huske på, at det er ikke H&M, eller Zara, eller en hvilken som helst anden fast fashion tyfon der  mister penge på grund af  billige prisskilte. Sandheden er, at modeindustrien har en forfærdelig historie, når det kommer til menneskerettighedskrænkelser, og at disse krænkelser ofte hænger sammen med ønsket om at producere så billigt som overhovedet muligt.

“The human factor of the garment industry is too big to ignore; as we consistently see the exploitation of cheap labor and the violation of workers’, women’s, and human rights in many developing countries across the world” (The True Cost)”

Menneskerettighedskrænkelser kan hurtigt opstå i en industri fokuseret på profit. Ifølge David Welsh fra The New York Times, er ”lav løn, lange dage, ikke-sikre bygninger, og utilstrækkelige regler det normale” i den globale beklædningsindustri (Welsh 2016).

Fast fashion er billig fordi omkostningerne er lave

Det er faktisk så simpelt. Beklædningsarbejdere er nogen af de lavest betalte arbejdere i verden, og omkring 85% af dem er kvinder. Den store efterspørgsel på billig arbejdskraft betyder også, at mange dele af industrien er afhængige af udnyttelsen af børnearbejdere, selv i 2018. Disse personer står ofte alene, ingen repræsenterer dem, når det handler om at opnå rettigheder. De arbejder i ekstreme temperaturer, ikke-sikre, og nogle gange misbrugende arbejdsmiljøer og tjener ofte kun en dollar om dagen.

Hvis den menneskelige faktor ikke er overbevisende nok, burde den kæmpe miljømæssige påvirkning fra fast fashion industrien være nok til at vende os alle fra det.

”Mens vi har fundet på måder, at få biler til at køre renere og mere brændstofeffektive, lever vi stadig i en verden, hvor 98% af fabriksarbejderne i tekstil industrien ikke får udbetalt ordentlig løn. Fabrikkerne bruger den mest beskidte energiforsyning (kul). Alt dette for at kunne skabe fast fashion og dermed få en masse tøj ud, som kun bæres i gennemsnit syv gange, inden den kasseres og ender på vores lossepladser.” (Zady – The New Standard).

Produktionen af især fast fashion og forbrug af tøj er ansvarlig for 10% af verdens CO2 udledningen.

Der er mange grunde til dette, begyndende med det faktum, at modeindustriens tempo med fast fashion som den store synder, har været i overdrive de sidste mange år. Der produceres omkring 150 milliarder nye stykker tøj hvert år, altså 20 nye ting til hvert eneste menneske på jorden…

“Det er jo helt vildt”.

Nogle andre grunde til beklædningsindustriens dårlige rygte 

Syntetiske fibre – Skiftet fra naturlige fibre til syntetiske som hjælper med holde omkostningerne nede. Hallo! Polyester er i 50% af alt vores tøj! Desværre er polyester et oliebaseret produkt, så du kan selv gætte på, hvor energieffektivt det er. (Hint: overhovedet ikke).

Kul – Beklædningsproduktionen er ofte centreret i lavindkomstlande, som stadig er afhængige af kuldrevet elektricitet.

Vandforurening – Ikke alene bidrager kemikalier og farvestoffer til 17-20% af industriforurening, mikrofibre forurener havene i stadig større grad. Også bomuldsproduktion bruger utrolige mængder vand, der synker fra de kemibehandlede planter ned i jorden.

Skovrydning – Rainforest Action Network hævder, at skovene ryddes for at give plads til rayon og viskoseproduktion.

Fast fashion

Denne blogpost er bare toppen af bjerget. Jeg anbefaler stærkt at tilføje ”The True Cost” til din liste af dokumentarer, som skal ses.

Noget andet som du kan gøre er at blive involveret i den fremragende organisationen ”Labor Behind the Label”, som indsamler penge til og bevidsthed omkring beklædningsarbejdere over hele kloden.

“Labour Behind the Label believes that no-one should live in poverty for the price of a cheap t-shirt. That a living wage is a basic human right, as is working without fear for your life. We are committed to making these ideals a reality in the garment industry.”

Her i fasteperioden kører de en fantastisk kampagneudfordring om at bære seks beklædningsgenstande i seks uger som et wake up call og et svar på omsætningen i modebutikker. Os her i Circular and Social elsker en god udfordring ;). KLIK HER for at blive involveret, læs mere om det og kom med os!

Andre gode ressourcer:

https://www.thebalance.com/the-environmental-impact-of-the-fashion-industry-2878123

http://takingnote.blogs.nytimes.com/2015/04/22/what-bangladeshi-garment-workers-need-from-the-west/

https://www.hrw.org/report/2017/04/20/follow-thread/need-supply-chain-transparency-garment-and-footwear-industry

https://truecostmovie.com/learn-more/human-rights

 

Du kan også lide

Ingen kommentarer

Efterlad et Svar