1 I Livstil/ Mad

Vegansk mad – for dyrene, miljøet og dig selv

Vegansk

Hvis du har fulgt med i medierne på det seneste, er du med al sandsynlighed stødt på ordet “vegansk” flere gange. Det vælder nemlig frem med nye veganske produkter og kendte personer, der synes, at det er en god idé at spise vegansk. Men hvad vil det sige, at noget er vegansk, og hvorfor er det en god idé at spise sådan? Her får du en introduktion til hvad, hvorfor og hvordan…

 

Vegansk mad er uden animalske produkter. Det vil sige mad uden kød, mælk, æg og alt andet, der kommer fra dyr. Derimod er alle planter, herunder grøntsager, frugter, bælgfrugter, kornprodukter, nødder og frø veganske.

Dyrerne

Der er flere gode grunde til at spise vegansk. Der er de dyreetiske, miljømæssige og sundhedsmæssige grunde. Mange mener, at det er forkert at slå dyr ihjel, fordi dyrene ligesom os ønsker at leve, og fordi vi ikke har ret til at tage livet fra dem. Derudover er der ufattelig meget lidelse forbundet med det industrialiserede landbrug, hvor stort set alle animalske produkter kommer fra. Dyrene er avlet til at vokse så hurtigt som muligt og yde så meget som muligt. De bliver presset sammen på meget lidt plads uden mulighed for at udleve deres naturlige behov. Mange dyr får ikke oplevet sollys, frisk luft og bevægelsesfrihed. Dyrene får fjernet deres unger, og de bliver udsat for smertefulde indgreb. Eksempelvis får koen fjernet sin kalv få timer efter fødslen, så landmanden kan sælge modermælken. Smågrise bliver halekuperet og kastreret uden bedøvelse, alt imens modergrisen ligger fikseret i en fikseringsboks det meste af sit liv.

Landbrugsdyrenes korte liv ender som regel efter en lang og pinefuld dyretransport hen til et slagteri i udlandet. Mange mennesker er begyndt at sige fra over for den systematiske dyremishandling og vælger at spise vegansk i stedet for. For hvordan kan vi overhovedet retfærdiggøre at udsætte andre levende væsener for så meget lidelse, når det er fuldstændig unødvendigt?!

 

Glad Gris

Miljøet

Derudover er der hensynene til miljøet og klimaet. Det animalske landbrug forurener naturen, og det er utroligt ressourcekrævende, blandt andet fordi dyrene skal have store mængder foder. I Danmark anvendes 80 % af landbrugsjorden til at dyrke foder til dyr (1), og regnskoven i Sydamerika ryddes for at dyrke sojabønner til de danske svin. Dyrkningen af denne soja går hårdt ud over regnskoven og er én af de største årsager til regnskovsrydning i Sydamerika. Det anslås at danske landmænd bruger et areal på størrelse med Sjælland i Brasilien og Argentina (2). Det animalske landbrug er endvidere enormt vandkrævende, og stort set alle animalske produkter kræver mere vand at producere end de vegetabilske madvarer (3). Det animalske landbrug står desuden for en stor del af udledningen af drivhusgasser, hvilket er med til at skabe klimaforandringer i verden (4).  

miljø

 

Dig og Mig

Sidst men ikke mindst er der fordele at hente i forhold til ens eget helbred, når man spiser en sund og plantebaseret kost. Øget indtag af vegetarmad kan nedsætte risikoen for fedme, forhøjet blodtryk, sukkersyge samt visse former for kræft (5). Mange beretter desuden om fornyet energi, vægttab og bedre helbred, når de går over til at spise plantebaseret.

vegansk

 

Med andre ord er der kun gode grunde til at spise vegansk, og måske netop derfor er det blevet så populært! Men hvordan kommer man i gang? Det kan måske virke uoverskueligt og restriktivt, når der pludselig er så mange fødevarer, som man skal skære ud af sin kost, men først og fremmest så husk på, at hvert et måltid gør en forskel! Hvis du ikke kan eller vil blive veganer fra den ene dag til den anden, så bebrejd ikke dig selv, men tag det i dit eget tempo.

Du kan gradvist introducere flere veganske måltider, i takt med at du vænner dig til det og lærer at lave mad på en ny måde – for det handler nemlig udelukkende om vaner! I starten vil det sandsynligvis være udfordrende, ligesom hvis du skulle til at lære at lave kinesisk mad, men hen ad vejen bliver det hverdag, og du opdager nye ingredienser og livretter. Mange af de retter du kender i forvejen, kan laves i en vegansk version, så måske behøver det ikke engang at være så meget anderledes. Gå aldrig sulten i seng, men forkæl dig selv med masser af lækker mad. Den veganske levevis handler ikke om afsavn, men om madglæde på et helt nyt niveau. Det gælder bare om at få øjnene op for det lækre, veganske mad univers.

 

Vegansk

 

Hvis du har fået mod på at prøve at spise mere vegansk, kan du tilmelde dig VeganerUdfordringen gratis. Her får du opskrifter, inspiration og støtte fra erfarne veganer-mentorer. Så bliver det ikke nemmere. Du kan tilmelde dig her: https://veganerudfordringen.dk/

Tak fordi du læste med.

 

Kærlig hilsen
Mia Sommer

            

https://noah.dk/node/573

https://www.verdensskove.org/node/35452

http://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/

http://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode/

(Fødevarestyrelsen, www.altomkost.dk)

Du kan også lide

1 kommentar

 • Svar
  Laura
  20. marts 2018 på 12:36

  Jeg vil gerne vide meget mere om veganere og grund til at I valgte at ændre livsstil:

  Hvorfor har du valgt at blive veganer?
  Hvad betyder det for dig at ændre livsstil og blive veganer?
  Føler du, at der vil komme flere veganere til i fremtiden, grundet den stigende individualisering i samfundet? Fx i forhold produktionen af vegansk mad.
  Hvordan ser du fremtiden – vil folk stadig have trang til animalske produkter, eller vil vegansk mad være vejen frem?
  Hvordan vil I være medvirkende til at flere bliver veganere ved at få jeres budskab ud?

 • Efterlad et Svar